Ons kerkgebouw: wat gebeurt er allemaal?

Zoals iedereen weet wordt er al een poosje Groot Onderhoud gepleegd aan ons kerkgebouw. Gestart met vele vrijwilligers die het slopen en strippen voor hun rekening namen. Nu gaan van lieverlee ook de aannemers aan de slag. Vanaf deze plaats op de website ga ik proberen U een beetje op de hoogte te houden van de vorderingen, want o, o, o, wat gebeurt er veel…en wat zijn er veel gemeenteleden betrokken…sommige daarvan kunnen hun bedje wel in de kerk zetten, zien we gewoon dagelijks daar bezig. Hieronder regelmatig / dagelijks foto’s die laten zien hoe ver we zijn.

Irene Leseman

4 december 2020:

Lampen ophangen aan die akoestische plafondplaten is niet handig, zacht materiaal. Dus op de plaatsen waar lampen komen te hangen worden stukjes plaat boven die plafondplaten bevestigd, zodat daar de lampen aan opgehangen kunnen worden. Weer een oplossing gevonden voor een probleempje dat zich voor doet…

 

3 december 2020:

De Schaapskooi krijgt een nieuw plafond. Akoestische plafondplaten voor goede isolatie en een goed geluid.

 

2 december 2020:

Leidingen, snoeren, elektra, afzuigingen, verbindingen, afvoeren….pffff…..!

Handige vrijwilligers….goud waard!

 

1 december 2020:

Dakbedekking eraf, isoleren en nieuwe bedekking erop….!

 

30 november 2020:

Manusje van alles: Doet ook echt van alles … brengt hier de onderstellen van de galerijstoelen naar een ander plekje, want ze staan de werkmannen in de weg ... Die onderstellen zullen nog wel een aantal keren verplaatst moeten worden?

 

29 november 2020:

Nieuw dakje op het fietsenhok en een mooie nieuwe schuur voor het tuingereedschap!

 

28 november 2020:

Om ramen en kozijnen van de kerkzaal te vervangen werd een kraan ingehuurd!

 

27 november 2020:  

Voorbereidingen voor mooie nieuwe plafonds!!

 

26 november 2020:

Waar zouden we zijn zonder Piet Musschenga die er elke dag is om alles en iedereen van natje en droogje te voorzien???

 

 

25 november 2020:

De Deel: oud kozijn eruit, nieuw kozijn erin. Er was voor de werkmannen nog net een pad tussen alle opgeslagen spullen in (dank zij Ingrid die daar goed op let..) om ook aan de binnenkant goed bij het kozijn te kunnen komen….

 

 

24 november 2020:

Controle door een van onze oudere gemeenteleden??

 

23 november 2020:

De schrootjesplafonds van de bijzalen zijn geschuurd en worden nu in de White-wash gezet.

 

22 november 2020:

Henk Berends, samen met Roelie Kloosterman, opperhoofd bij het werk. Naast dat hij zich veel bemoeit met leidingen en techniek maakt hij ook de planning voor de vrijwilligers samen met Roelie. Hieronder zomaar een voorbeeld van zo’n planning. Deze lijst is voor komende week. Het verbaast mij steeds hoeveel er moet gebeuren. Maar het wordt gewoon ook weer uitgevoerd door deze of gene. Wat een super team van vrijwilligers  (met een harde kern..) in onze kerk…!

 

Algemeen

 • stenen bikken (20 stuks) tbv gat ventilator dicht maken Schaapskooi
 • montage golfplaten dak fietsenstalling
 • keuken/hal plafondschroot aanbrengen (wim huistra)
 • plafond provisiekast maken
 • plafond wc's in De Deel herstellen (engbert huistra)
 • elektrisch aanleggen in keuken en hal  
 • schuren en verven trapleuning naar orgel (sjoert boer)

Kopieerruimte en zaal 2 : 

 • muren sausen en plafond verven ("whitewash") 
 • betonnen raamkozijn verven
 • nieuwe verlichting aanbrengen
 • terugplaatsen radiatoren en verven
 • gordijnen ophangen  

Bergruimte:

 • plafond en muren sausen
 • verlichting aanbrengen

Schaapskooi: 

 • voorbereiden bekabeling luidsprekers op nieuwe locatie.
 • radiatoren verven (sjoert boer)
 • aandachtspunt voor Buist: radiator onder uitgiftebalie verplaatsen of laten vervallen.
 • verhuizen beamer en bediening naar zuidzijde (wisse en henk)
 • afhankelijk tijdstip plafondmontage: hanglampen tijdelijk verwijderen)
 • ventilator noordzijde verwijderen en gat dichtmetselen (ewoud hoogstra?)

N.B. als het weer het toelaat worden a.s. zaterdag de zonnepanelen teruggeplaatst op het dak van de Deel en zaal 2

21 november 2020:

Hier is een frame gemonteerd, waar een akoestische wand op bevestigd wordt. Dit gebeurt op verschillende plekken in de kerkzaal op advies van een bureau dat een onderzoek heeft gedaan naar de geluidskwaliteit in de kerk. Dat is ook de reden dat er een harde vloer komt in de kerk in plaats van vloerbedekking, dat is beter voor het geluid.

 

20 november 2020:

Windows4U komt alle kozijnen aan de buitenkant van kerk en bijzalen vervangen. Aluminium kozijnen met dubbel glas voor de kerkzaal. Kunststof met dubbel glas voor de bijzalen. Dat scheelt straks in de stookkosten….!

 

19 november 2020:

Er worden sleuven in de muren gefreesd voor alle leidingen van de nieuwe keuken, zijn die straks mooi weg gewerkt!

 

18 november 2020:

Er is een gat gezaagd in de muur tussen Schaapskooi en keuken, daar komt een extra doorgeefluik, handig!

 

17 november 2020:  

Bijna alle ruimtes van De Schaapskooi zijn leeg gehaald. Alles wat tevoorschijn kwam is uitgezocht en daarna opgeslagen in De Deel of in de consistorie: stoelen, tafels, kapstokken, bijbels, liedboeken,  gordijnen, materialen van kinderkerk, oppas en jeugd…

 

16 november 2020:

Het fietsenhok is gesloopt, alleen de palen staan er nog. Dat wordt vernieuwd en er komt een berging bij voor het tuinmateriaal. Daarvoor was het nodig om bomen en struiken die erachter stonden te snoeien. Is ook weer klar!

 

15 november 2020:

De ruimte van printen, kopiëren en muziekuurtje (en kasten vol met oude rommel ☹) wordt ook opgeknapt natuurlijk. Eerst leeg gehaald en nu plafond schuren zodat er white-wash overheen kan. Het is even een klusje maar met elkaar is het ook zo weer gebeurd.

 

14 november 2020:

En ook de onderstellen van de stoeltjes van de galerij moesten opgeknapt worden. Dus schuren en verven in een mooie grijze kleur. Natuurlijk ook weer door de vrijwilligers.

En ziet U die witte doppen waar de zitting weer op komt? Die moesten in de soda uitgekookt worden, anders werden ze niet schoon…

 

13 november 2020:

Allemaal zittingen en rugleuningen van de galerijstoelen…stuk voor stuk opgeknapt, hoeveel werkuren daarin zitten? Veeeeeeeel!!

 

12 november 2020:

De stoelen van de galerij zijn eerst los gemaakt en uit elkaar gehaald. Daarna rugleuningen en zittingen door vele vrijwilligers (overdag de jongere oudere vrijwilligers, ’s avonds de oudere jongere vrijwilligers… die kwamen voor het biertje na afloop?) opgeknapt: verf afgekrabd, geschuurd en nog eens geschuurd en toen gebeitst in de oorspronkelijke kleur. Wat zal het straks mooi zijn daarboven!

 

11 november 2020:

Op de galerij is een regietafel gebouwd door onze vrijwilligers. Die wordt nu mooi afgewerkt. Die regietafel is voor de beameraars. Daar kan hun apparatuur op staan en vanaf daar worden straks ook de camera’s bediend.

 

10 november 2020:

De kansel wordt uit elkaar gehaald en belandt op de container. Die was in slechtere conditie dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Er komt nieuw meubilair op het liturgisch centrum. Dat wordt ontworpen en gemaakt door onze vrijwilligers. Daar zitten een paar vakmensen bij, boffen we mee.

 

9 november 2020:

Noodkeuken in zaal 3

 

8 november 2020:

De keuken is helemaal leeg. De kosters moeten zich al wekenlang behelpen, maar… eens op een dag is er weer een mooie nieuwe keuken!

 

7 november 2020:

De schilder is ook begonnen. De deuren worden allemaal weer blauw.

 

6 november 2020:

En alweer een container bijna vol met afval, de derde. Afval dat vrijkomt bij het werk, maar ook afval dat de opruimploeg tegenkomt in allerlei hoeken en gaten… 

 

 5 november 2020:

De kerkzaal op dit moment. Orgel deskundig ingepakt. Banken eruit en naar de opslag. Vloerbedekking eruit en naar de container. Berging links achter bij het podium weg gehaald. Muurtje bij het podium eruit, heeeeel veeeel leidingen vervangen en aangevuld onder het podium en de aannemer heeft nu het nieuwe grotere podium neer gezet. Hele cirkel lampjes in het plafond eruit, worden vervangen door Led-verlichting.

 

Contactgegevens

Protestantse gemeente Grootegast/Sebaldeburen

Goede Herderkerk, De Gast 2, 9861 BM te Grootegast

0594-613073

Contact via email