Taizeviering Grootegast 23 febr 2020

In het Franse Taizé, in de omgeving van Cluny bevindt zich de internationale christelijke kloostergemeenschap, ooit in de jaren 40 van de vorige eeuw gesticht door Frère Roger.

In Taizé ving hij vluchtelingen op, m.n. Joden, maar ook weeskinderen en gevangenen uit een nabij gelegen gevangenenkamp en anderen die het oorlogsgeweld probeerden te ontvluchten.
Deze oecumenische kloostergeloofsgemeenschap trekt sinds de jaren 50  erg veel bezoekers. Vooral in de zomer komen duizenden jongeren naar Taizé voor een periode van bezinning en ontmoeting.

 

In 2005 werd broeder Roger tijdens het gebed neergestoken en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Zijn plaats werd in genomen door een Duitse geestelijke, broeder (frère) Alois.
In diverse landen, ook in Nederland, worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd in de stijl van de gemeenschap van TaizéOp initiatief van onze Cantorij vond op 23 februari hier een Taizéviering plaats, waar zij hun medewerking aan verleende. Aanvankelijk gestart met Annemarie Bax, hun dirigente, maar jammer genoeg moest zij door ziekte de leiding van de Cantorij overdragen aan Jellegeert Postma.
Het was een prachtige viering waarin ds. Coby de Poel voor ging en Annekor Top het orgel bespeelde.


De liederen in een Taizé gebedsviering zijn dikwijls kort en kunnen vele malen achteréén en in canon kunnen worden gezonden.
Tussen de vele liederen door is tijd voor lange stiltes, om te komen tot bezinning en gebed.

Ieder die behoefte had om een dierbare te gedenken, in gedachten of in gebed, kon een lichtje ontsteken. Er werd ruimschoots gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

 

 

 

 

We hebben een mooie ingetogen viering mogen meemaken. Dank voor dit initiatief!

Akkie Jellema 

Contactgegevens

Protestantse gemeente Grootegast/Sebaldeburen

Goede Herderkerk, De Gast 2, 9861 BM te Grootegast

0594-613073

Contact via email